LIPNOMEER WINTERSPORT

WINTERSPORT

 
 

Het Lipnomeer is een uitstekende bestemming voor beginnende wintersporters en wat meer ervaren wintersporters die met kinderen op wintersportvakantie gaan. Het skigebied Kramolin - Lipno Nad Vltavou ligt op een hoogte van 740 tot 900 meter in het Sumavagebergte in het zuidwesten van Tsjechië. De streek Zuid-Bohemen is de populairste vakantiebestemming van Tsjechië. Skiareal Lipno is in deze regio de enige plek waar je aan wintersport kunt doen. Het skigebied telt in totaal bijna acht kilometer aan ski- en snowboardpistes, waarvan drie skiroutes in de categorie eenvoudig (zogenaamde blauwe pistes) en twee afdalingen tot de wat moeilijkere (rode pistes) behoren. Het hoogste punt waarvandaan alle afdalingen beginnen ligt op de top van de berg Kramolin op 900 meter hoogte.


Het skiseizoen in Lipno Nad Vltavou begint in het weekend voor Kerstmis en eindigt in de tweede week van maart. Het klimaat van deze regio  is dusdanig dat er geen garantie is op natuurlijke sneeuw. De pistes worden daarom gedurende het skiseizoen voorzien van een ongeveer 30 tot 35 centimeter dikke laag kunstsneeuw dat tijdens dagen dat er wel sneeuw valt verdikt kan worden. De kunstsneeuw kan in principe temperaturen tot zes graden boven het vriespunt verdragen. Pas boven de 6 graden Celsius gaat de laag sneeuw langzaam aan smelten.


De skipistes zijn bedoeld voor skiërs en snowboarders. De skischool heeft haar eigen afgezet stukje terrein aan het einde van de piste. Dit afgezette geheel is overzichtelijk en kent maar één in- en uitgang. Wie zijn/haar kinderen hier achterlaat kan dat met een gerust hart doen. Skilessen zijn zowel in groepsvorm te boeken alsmede individueel. Privélessen zijn in vergelijking tot veel andere Europese skigebieden zeer betaalbaar. Wel kan het soms lastig zijn om een Nederlands sprekende skileraar te pakken te krijgen. Uit eigen ervaring weten we dat kinderen die op de basisschool zitten al geen moeite hebben om les te krijgen van een Tsjechische skileraar die ook wat Engels spreekt.


Net als alles in deze regio zijn ook skipassen vrij betaalbaar. Let wel goed op het grote aantal soorten speciale kortingspakketten en eventuele kortingen via de LipnoCard. De skiliften die hier gebruikt worden zijn stoeltjesliften (maximaal 4 personen per bakje). ‘s avonds als het donker is, is er één piste verlicht en geopend. Dit is de blauwe piste die richting het Lipnomeer gaat. Let op: met de gewone skipassen voor overdag heb je geen toegang tot de skilift tijdens de avondopenstelling. Je moet een speciale skipas voor de avond kopen (18:00-21:00 uur). Er gelden voor het hoogseizoen (vlak voor Kerst tot de tweede week van maart) hogere tarieven als voor het laagseizoen.


Skimateriaal en snowboarduitrustingen kun je bij verschillende verhuurders in Lipno Nad Vltavou huren. De grootste is Intersport die op vijftig meter van de skilift zit. Houd er wel rekening mee dat je op drukken dagen niet zomaar binnen tien minuten buiten staat met je spullen. Ook voor verhuur bij Intersport geldt dat je met de Lipnocard korting krijgt op het materiaal.


Voor wie het skigebied aan het Lipnomeer te klein is of de pistes ter plaatse geen uitdaging (meer) vormen is er de mogelijkheid om net over de grens in Oostenrijk te gaan wintersporten. De skigebieden Hochficht en Sternstein liggen op een half uur tot een uur van Lipno en bieden een grotere variatie aan pistes en meer sneeuwzekerheid. Deze twee gebieden vormen dan ook een prima alternatief indien er aan het Linpnomeer (bijna) niet meer fatsoenlijk af te dalen is. Sommige accommodaties regelen vervoer naar de skipistes in Oostenrijk. Informeer hiernaar bij de receptie van uw hotel, pension of vakantiepark.

Wintersport aan het Lipnomeer

Skipassen voor een fractie van wat je in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk betaalt. Uitstekende pistes voor beginnende skiërs en gezinnen met kinderen. Op een reistijd van 8 tot 10 uur bevindt zich wintersport paradijs Lipno na Vltavou in Tsjechië.