LIPNOMEER WINTERSPORT

REIZEN

 
 

De beste manier om naar het Lipnomeer te reizen is met de auto. De route richting Lipno nad Vltavou gaat altijd via Duitsland, ongeacht wat je vertrekpunt in Nederland is. Vanuit het noorden van Nederland rijdt je via Osnabrück, Kassel, Würzburg, Nürnberg, Regensburg en Passau naar Lipno nad Vltavou. Vanuit Centraal Nederland, West Nederland en Zuid-Nederland met uitzondering van de zuidelijke helft van Limburg rijdt je via Düsseldorf en Keulen richting Frankfurt am Main waarna je vanaf Würzburg dezelfde route rijdt als vanuit het noordden van Nederland. Mensen uit het zuiden van Limburg rijden eerst via Aachen (Aken) naar Keulen (Köln) en vervolgens ook via Frankfurt dezelfde route als het grootste deel van de Nederlandse toeristen. Het laatste stuk kun je over B-wegen rijden (vanaf Passau ga je dan binnendoor) of eerst via de snelweg naar Linz in Oostenrijk en dan over de B126, B161 en B163 verder door naar Lipno nad Vltavou. Bij slechte weersomstandigheden en in het donker is de route over Linz gemakkelijker, veiliger en ondanks het vijftig kilometer omrijden vaak toch nog wat sneller. De afstand en reistijd zijn afhankelijk van je vertrekpunt. Gemiddeld is de afstand ongeveer duizend kilometer die je in de praktijk in ongeveer 9 tot 10 uur aflegt (exclusief pauzes). Zware weersomstandigheden kunnen de reistijd flink verlengen.


Uitrusting auto


In Duitsland ontkom je bijna niet aan winterbanden. Officieel zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. In de praktijk is de kans dat je daar mee te maken krijgt in de periode december tot en met maart redelijk groot. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht op de route. Bij zware sneeuwval kunnen ze echter wel van pas komen. De gladheidsbestrijding is niet altijd op het niveau waar je op hoopt. Soms valt er domweg teveel sneeuw in relatief korte tijd waardoor het lastig is om de wegen goed berijdbaar te houden. Op redelijk veel wegen in het Sumavagebergte wordt de gladheid bestreden door sneeuw wegschuiven en het strooien van kleine steentjes om meer grip te krijgen.

Houd er in Tsjechië rekening mee dat het met verlichting aanrijden altijd verplicht is. Dit geldt dus ook overdag bij goede lichtomstandigheden.


Met de bus of trein


Voor zover bekend gaan er geen busreizen naar het Lipnomeer. Wel kun je met de lijnbus van Utrecht naar Praag en dan verder reizen via regionale bussen. De reis duurt dan wel vrij lang en er zal meerdere keren overgestapt moeten worden. Met de trein geldt hetzelfde. Niet ideaal, maar wel mogelijk.


Met het vliegtuig


Wie naar het Lipnomeer wil vliegen die zal op de internationale luchthaven van Praag aan moeten vliegen. Van daar uit is het nog zo’n tweehonderd kilometer reizen naar Lipno nad Vltavou. Over deze afstand doe je minimaal drie uur.

Alles over reizen naar het Lipnomeer

Het Lipnomeer ligt in het zuidwesten van Tsjechië en is uitstekend per auto te bereiken. Alles over reizen naar het Lipnomeer met de auto, bus, trein of met het vliegtuig.