LIPNOMEER WINTERSPORT

ZIEN & DOEN

 
 

Lipno Nad Vltavou is in de wintermaanden vooral gefocust op wintersport. Toch is er in de omgeving voldoende te zien en te doen in het geval er een dag niet geskied wordt. Wie niet van skiën houdt maar wel van schaatsen die kan indien de weersomstandigheden dat toelaten heerlijk schaatsen op het Lipnomeer waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de witte oevers van het meer en de dorpen Frymburk en Lipno Nad Vltavou. Een grotere kans op de mogelijkheid om te schaatsen heb je op de kleine ijsbanen die onder andere door accommodaties aangelegd worden zoals het onder water laten lopen van een basketbalveld.


Wandelen


Als je van wandelen houdt dan kom je aan het Lipnomeer helemaal aan je trekken. De gehele omgeving rondom het meer biedt uitermate goede mogelijkheden om een flinke wandeling te maken. Dat kan over de gewone paden die ruimschoots aanwezig zijn. De bossen lenen zich echter ook prima om eens van de vaste wandelroutes af te wijken. Het mooiste is het gebied uiteraard als er een verse laag sneeuw gevallen is die het landschap in een sprookjesachtig wit plaatje verandert.


Leuke plaatsen


In de directe omgeving van het Lipnomeer zijn er een aantal plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Een toeristische topper binnen heel Tsjechië is Český Krumlov, een middeleeuwse stad waarvan de gehele binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO vermeld staat. Wie in het winterseizoen gaat zal helaas wel geconfronteerd worden met het feit dat het beroemde Krumlovkasteel slechts deels te bezoeken is en dat het Marionettenmuseum van 1 november tot 1 april ook gesloten is. Een tweede stad die de moeite waard is, is České Budějovice. Deze hoofdstad van de regio Zuid-Bohemen is met ongeveer honderdduizend inwoners een vrij grote stad. In de bakermat van het wereldberoemde Budweiser bier staan een aantal prachtige bouwwerken zoals de Zwarte Toren, het Stadhuis en het Belle Époque treinstation. Grote publiekstrekker is het vierkante plein Námestí Jana Zizky. Wie in Lipno Nad Vltavou verblijft en geen zin heeft om te lang in de auto te zitten die kan in ruim tien minuten naar Vyšší Brod rijden. Dit dorp is wat groter dan de dorpen rondom het Lipnomeer wat betekent dat er meer voorzieningen (en winkels) zijn. Een fraai complex om te bezoeken is  het cisterciënzerklooster Vyšší Brod. In de wintermaanden zijn bezichtigingen alleen te doen op afspraak.


Bezienswaardigheden & attracties


Zuid-Bohemen staat bekend om haar glasblaaskunst. Een glasblazerij bij het Lipnomeer waar je kunt zien hoe het prachtige glaswerk gemaakt wordt, waar je zelf mag proberen glas te blazen en waar je uiteraard ook volop kunt kopen binnen het ruime assortiment van  glasproducten is Tasta. Dit bedrijfje vind je in Milna Village, gelegen nabij Frymburk. Dierenliefhebbers die een dierentuin willen bezoeken kunnen naar Zoo Ohrada gaan. Deze dierentuin ligt op slechts acht kilometer van České Budějovice, op ongeveer een uur rijden van Lipno Nad Vltavou. Een derde bezienswaardigheid die echt de moeite waard is, is het kasteel van Hluboká nad Vltavou. Deze gotische burcht behoort tot de fraaiste kastelen van heel Tsjechië.


Sport


Lekker bewegen aan het Lipnomeer? Aan en rondom het meer zijn er meer dan voldoende sportfaciliteiten te vinden. Houd er wel rekening mee dat de outdoor banen zoals basketbalvelden, tennisbanen etc. in de wintermaanden gesloten zijn. Wel zijn er diverse indoorbanen waar je aan bijvoorbeeld squash, tennis of bowling (aanrader: bowlingbaan van Lipnopoint) kunt doen. Andere activiteiten in de buurt zijn de klimmuur van Písek, de bobsleebaan van Lipno nad Vltavou en de sportschool Lodēnice Lipno waar je o.a. kunt badmintonnen, volleyballen en aan diverse groepslessen mee kunt doen. Voor fietsers zijn er diverse fietsroutes die door de heuvels rond het meer gaan.


Lipno-in


Het bedrijf Lipno-in is helemaal gespecialiseerd in het verlenen van toeristische dienstverlening. Bij hen kun je zowel in de winter als in andere periodes een aantal excursies boeken. In het jaarlijks wisselende winterprogramma kunnen de volgende activiteiten en bezienswaardigheden voorkomen: fakkelafdaling van de Kramolin, sneeuwschoenwandelingen, een tocht met een hondenslee, een wandeling over het Berenpad met sneeuwschoenen, een dagtocht naar Praag of Passau en diverse wandeltochten.


Top 10 bezienswaardigheden


Op de site top10bezienswaardigheden.nl kun je de top 10 bezienswaardigheden van het Lipnomeer inclusief omschrijvingen bekijken. Deze site is dé Nederlandstalige website op het gebied van bezienswaardigheden en excursies.


 

Bezienswaardigheden rondom het Lipnomeer

Rondom het Lipnomeer is meer dan voldoende te doen voor als je eens een dagje niet wilt skiën. Prachtige steden zoals Český Krumlov en České Budějovice zijn klaar om ontdekt te worden. Actief bezig zijn kan door te gaan wandelen, squashen of fietsen.